Je situatie in je leven verandert en je wilt je huis gaan verkopen. Maar wat is je woning op dit moment waard? Voor welke prijs zou je het kunnen verkopen? Wat is een juiste vraagprijs? En wat is de beste tactiek? Vragen die je bezig kunnen houden maar die je zelf lastig kan beantwoorden. Er zijn namelijk zoveel verschillende factoren die mede bepalen wat jouw woning waard is.

De 3 belangrijkste factoren zijn: Locatie, woonoppervlakte en staat van onderhoud. 

Locatie

De locatie waar jouw woning staat heeft een grote invloed op de prijs. Staat deze in een gewilde buurt/stad dan heeft dit een positief effect. Zo zien we bijvoorbeeld de grote verschillen in prijzen tussen de woningen in Amsterdam (gemiddeld ruim € 500.000) en prijzen in Delfzijl (gemiddeld net boven de € 200.000). Door de grote vraag naar woningen in Amsterdam (gewild) stijgen de prijzen.

Woonoppervlakte 

Het woonoppervlakte van jouw huis en hoe groot het perceel is waar de woning op staat spelen ook een grote rol. Al deze afmetingen hebben invloed. De prijs zal vaak worden teruggerekend naar vierkante meter prijzen. Let wel op dat het hier gaat om woonoppervlakte. Dit is dus het gedeelte van de woning wat gebruikt kan worden om in te leven. Een schuur hoort hier bijvoorbeeld niet bij. Door terug te rekenen naar vierkante meter prijzen, kunnen vergelijkbare woningen met een ander woonoppervlakte met elkaar worden vergeleken. 

Staat van onderhoud

De staat van onderhoud is een factor die zeker niet over het hoofd mag worden gezien. Heb je regelmatig onderhoud aan je woning gepleegd dan heeft ook dit een positieve invloed op de waarde van de woning. Een (relatief) nieuwe badkamer of keuken, zal de prijs van de woning verhogen. De nieuwe bewoners hoeven namelijk zelf niet meer te verbouwen. Het bouwjaar is iets waar je zelf geen invloed op kan hebben maar ook dit heeft invloed op de prijs, net als het type woning dat je wilt verkopen. Heb je in de afgelopen jaren de woning gerenoveerd of verbeterd door bijvoorbeeld te isoleren dan kan dat betekenen dat jouw woning meer waard is dan dat van je buren.

Omdat je dus met zoveel zaken rekening moet houden is het moeilijk om zelf een goede waarde te bepalen voor je woning. Daarom kan het verstandig zijn om een makelaar in te schakelen om de waarde te bepalen. Een makelaar kent de markt en heeft meer inzicht in verkooptijden en prijzen. Ook kunnen zij een goed en persoonlijk verkoopplan opstellen.

Uw Makelaar komt graag langs voor een gratis waardebepaling. Zo krijgen wij een goede indruk van de woning. Elke woning is anders, daarom nemen we de tijd voor jou en de woning! Ben je benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Kijk dan eens hier en maak direct een afspraak.

Deel deze blog via: