Wat is de WOZ-waarde van mijn huis of andere onroerende zaak?

Je hebt vast wel eens gehoord van de WOZ-waarde, maar weet je echt wat het betekent? De WOZ-waarde, of Waardering Onroerende Zaken, is de geschatte waarde van je woning, garage, of ander onroerend goed. Maar laten we beginnen bij het begin.

WOZ-beschikking

Op de WOZ-beschikking van jouw gemeente staat zwart op wit wat de WOZ-waarde van jouw onroerende zaak is. Of het nu om een huis, garage, of ander gebouw gaat, deze beschikking ontvang je elk jaar opnieuw, mits je op 1 januari eigenaar of huurder was. De waarde die hierop vermeld staat, is geldig voor dat jaar.

Proces van WOZ-waarde bepaling

Maar hoe komt die waarde eigenlijk tot stand? Gemeenten bepalen jaarlijks de WOZ-waarde op basis van diverse factoren. Ben je na 1 januari eigenaar geworden? Dan ontvang je de beschikking niet automatisch, maar je kunt de WOZ-waarde wel opvragen via MijnOverheid.nl, je gemeente, of het WOZ-waardeloket.

Belang van de WOZ-waarde

Nu je weet wat de WOZ-waarde is en hoe je eraan komt, vraag je je misschien af waarom het eigenlijk zo belangrijk is. Nou, de WOZ-waarde is niet zomaar een getal. Het beïnvloedt namelijk de hoogte van verschillende belastingen en heffingen.

Gebruik WOZ-waarde voor belastingen

Gemeenten gebruiken de WOZ-waarde bijvoorbeeld voor de onroerendezaakbelasting (OZB) en soms ook voor de rioolheffing. De Belastingdienst maakt er gebruik van voor de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, schenkbelasting, erfbelasting en verhuurderheffing. Zelfs waterschappen baseren hun watersysteemheffing op de WOZ-waarde.

WOZ-waarde in huurwoningen

En alsof dat nog niet genoeg is, bepaalt de WOZ-waarde ook nog eens een deel van de maximale huur van een huurwoning. Het aantal punten voor een huurwoning wordt berekend aan de hand van de WOZ-waarde, de oppervlakte en voorzieningen in de woning.

Waarderingskamer en eerlijke taxatie

Om ervoor te zorgen dat gemeenten de WOZ-waarde correct vaststellen, is er de Waarderingskamer. Zij houden toezicht en zorgen dat alles volgens de regels verloopt. Een eerlijke taxatie is immers in het belang van iedereen.