Eindelijk is het zover. Je gaat de stap nemen om je eerste huis te kopen. Maar er zijn zoveel dingen waar je rekening mee moet houden, toch? En dan al die termen die je overal tegenkomt. Af en toe lijkt het wel Chinees. Wij nemen je hier stap voor stap mee in het proces van het kopen van jouw eerste huis

Stap 1

Weet hoeveel geld je maximaal kan lenen voor je ook maar gaat kijken. Je kan bedrogen uitkomen als je verliefd wordt op een huis die je niet kan betalen. Online kan je bij (bijna) iedere hypotheekverstrekker een ruwe schatting maken van je maximale hypotheek. Wil je precies weten hoeveel je kan lenen, maak dan een afspraak met één van onze samenwerkende en onafhankelijke hypotheekadviseurs. Zij helpen je graag verder op weg in een gratis gesprek op kantoor of bij jou thuis. Omdat zij onafhankelijk zijn kunnen ze van alle verschillende hypotheekverstrekkers de aanbiedingen bekijken. Dit kan zomaar 0,5% rente schelen. Dat lijkt misschien niet veel, maar op een bedrag van € 200.000 kan dit € 1.000 per jaar schelen.

Voor je gaat kijken naar woningen is het ook goed om te weten dat de meeste woningen kosten koper (k.k.) worden aangeboden. Dit betekend dat o.a. de kosten van de notaris (gem. €1.250) en de overdrachtsbelasting (2% van de koopprijs) door de koper worden betaald. Vaak komen de advieskosten van de hypotheekadviseur, taxatiekosten en de bankgarantie/waarborgsom hier nog bij. Afhankelijk van jouw eisen kunnen hier ook nog de kosten van een aankoopmakelaar, NHG (Nationale Hypotheek Garantie) en een bouwkundige keuring bij komen.

Tegenwoordig kan de kosten koper niet meer worden opgenomen in je hypotheek. Dat betekend dat je ook voldoende eigen geld nodig hebt om deze kosten te dragen. Zo kan het betekenen dat je voor een woning van €200.000 je zomaar €13.000 aan eigen geld nodig hebt.

Soms worden woningen ook vrij op naam (v.o.n.) aangeboden. Dan betaal je de kosten van de notaris en de overdrachtsbelasting niet. De overige kosten moet je wel betalen. In het geval van nieuwbouw betaal je ook vaak bouwrente.

Stap 2

Maak voor jezelf een wensen en eisen lijstje waar jouw toekomstige woning aan moet voldoen. Wees realistisch naar jezelf, wat kan er binnen het budget. Door je lijstje op te stellen van meest belangrijk naar minst belangrijk, helpt je om te besluiten waar je eventueel concessies gaat doen. Kijk hierbij dus ook goed naar belangrijke punten van de woning. Een nieuwe keuken of badkamer kan altijd nog, maar de ligging van de woning kan je niet veranderen. 

Stap 3

Oriënteer jezelf op de woningmarkt, maak gebruik van Funda, Facebook en schrijf je in op nieuwsbrieven. Houd je lijstje van wensen en eisen bij de hand zodat je ze kan gebruiken in de zoekfilters. Zoek ook altijd naar woningen die wat onder jouw budget liggen. Zo kan je eventueel tijdens het koopproces nog wat stijgen in je bod. Helemaal op het moment van schrijven, worden woning vaak overboden.

Vind je het lastig om een geschikte woning te vinden? Dan kan het verstandig zijn om op dit moment al een aankoopmakelaar in te schakelen. Die kan jou helpen om die perfecte woning te vinden. Wil je weten wat de aankoopmakelaar nog meer doet? Kijk dan eens hier.

Stap 4

Zodra je een woning vindt die voldoet aan je wensen en eisen, dan kan je overgaan tot het doen van een bod. In sommige gevallen kan je geen bod doen omdat de woning voor een vaste prijs wordt verkocht. Dan ga je gelijk door naar stap 5.

Heb je inmiddels een aankoopmakelaar in de hand genomen dan zal die voor jou het bod uitbrengen. Ga je zelf een bod doen, zorg dan dat je een realistisch bod doet. Als er kans is dat er veel mensen een bod gaan uitbrengen dan kan het slim zijn om een bedrag te kiezen dat niet rond is. Door €219.467 te bieden in plaats van €219.000 val je in de eerste plaats op en je kan net het geluk hebben dat je zo iemand overbiedt, met het verschil van minder dan €500.

Op het moment van schrijven, krijg je vaak maar 1 kans om een bod uit te brengen. Zorg daarom dat er goed over nagedacht is en stel jezelf de vraag; Mocht mijn bod niet geaccepteerd worden, heb ik daar dan vrede mee of had ik toch maar iets meer geboden? Dan is het beter om gelijk wat meer te bieden. Je doet je bod bij de makelaar van de verkopende partij. Meestal vraagt de makelaar om dit per mail te doen. Zo staat het bod op papier en kan er later geen discussie meer ontstaan. Let ook goed op de overige voorwaarde zoals, opleverdatum, bouwtechnische keuring, NHG. Vergeet die voorwaarden niet mee te sturen. Denk ook alvast na over de notaris. Als koper mag jij (in veel gevallen) namelijk bepalen bij welke notaris je wilt passeren.

Stap 5

Je bod is geaccepteerd! De verkoopmakelaar stelt een voorlopig koopovereenkomst op en zal vragen om langs te komen voor het tekenen. In die overeenkomst worden de besproken voorwaarden opgenomen met betrekking tot de koop. Vaak is de overeenkomst vrij standaard met de besproken aanpassingen. 

De overeenkomst telt inmiddels behoorlijk wat pagina’s en is in de loop der jaren flink veranderd. Een hoop regels dus waar je rekening mee moet houden. Op dit soort momenten biedt de aankoopmakelaar uitkomst omdat die precies weet waar je op moet letten.

Stap 6

Na het tekenen ga je aan de slag om de financiering rond te maken. Oftewel je gaat naar een hypotheekverstrekker. Als het goed is ben je al op gesprek geweest (stap 1) en is het nu tijd om een keuze te maken welke hypotheekadviseur jouw hypotheek gaat regelen. De hypotheekadviseur gaat voor jou vergelijken en aan de hand van jouw eisen komen een aantal hypotheekverstrekkers naar voren. Samen met jou zullen ze hier uitgebreid op ingaan, vertellen wat de verschillen zijn en adviseren wat het beste bij jou past. 

Het afsluiten van de hypotheek duurt meestal wel een week of 6. Als je zo snel mogelijk door dat proces heen wilt zorg dan dat je al bij stap 1 begint met het aanvragen van de documenten die de hypotheekadviseur nodig heeft. Vraag aan hem of haar welke stukken dat precies zijn. 

Stap 7

Zodra je hypotheek rond is, is het vaak nog heel even wachten tot de passeerdatum. Je zal op de dag van passeren of iets daarvoor nog een laatste eindinspectie doen in de woning. Hier kan je kijken of bijv. alle afgesproken spullen er nog zijn en of de woning is achtergelaten zoals het hoort. Zijn bijv. alle ramen nog heel, doen de kranen het, werkt het verwarmingssysteem. Ook worden alle meterstanden genoteerd. Vergeet zelf dus niet om een energiecontract af te sluiten en zorg ook dat er een opstalverzekering is afgesloten voor de woning.

Bij de notaris zal je het definitieve koopcontract gaan tekenen. In de meeste gevallen zit tegelijk de verkopende partij aan tafel. Soms neemt men ook de verkoop- / aankoopmakelaar mee. De notaris zorgt ervoor dat iedereen de juiste papieren tekent.

Je ontvangt de sleutels van de verkopers, gefeliciteerd! Jij bent de eigenaar van je eerste woning, Op naar vele mooie herinneringen en leuke tijden! 

Heb je nog vragen of ben je benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan gerust even contact op, we helpen je graag verder! 

Deel deze blog via: