Je hebt al een tijdje een relatie en jullie gaan de stap nemen. Samenwonen! Eén van jullie twee heeft al een eigen woning of jullie zijn van plan om er samen één te kopen. Zo’n stap is niet niks. Er zijn dan ook een aantal zaken waar jij en je partner een besluit over moeten nemen.

 

     1. Leg je relatie vast.

Net als de meeste punten in deze lijst is dit absoluut niet verplicht. Dit zijn de risico’s wanneer je de relatie niet vastlegt. Het kan gebeuren dat één van jullie komt te overlijden. Is dit de eigenaar van de woning, dan kan het betekenen dat jij zonder pardon uit de woning wordt gezet. Het kan ook gebeuren dat jullie uit elkaar gaan. Wanneer er dan geen afspraken op papier zijn gezet, kan het zomaar zijn dat je met lege handen komt te staan. Eventueel oneerlijke zaken zijn dan heel lastig om aan te vechten.

Uiteraard zijn dit scenario’s waar je nu liever niet over wilt nadenken. Toch is het zeker aan te raden om hier even aandacht aan te besteden. Je hebt de keuze uit geregistreerd partnerschap, trouwen of een samenlevingscontract.

 

      2. Financiën

Jullie hebben ieder je eigen inkomen en uitgaven op je eigen rekening. Maar straks ga je samen de verantwoordelijkheid dragen voor de woning. Spreek met elkaar af hoe jullie de uitgaven van de woning gaan betalen. Zo kan je ervoor kiezen om een gezamenlijke rekening te openen. Ieder doet zijn of haar bijdrage op deze rekening en daarvan worden vervolgens alle kosten betaald. Wanneer jullie niet hetzelfde verdienen, kunnen jullie bijvoorbeeld allebei 40% van je salaris op de gezamenlijke rekening storten. Ze betaald degene met het hoogste salaris wat meer, maar blijft de verhouding wel gelijk.

Je kan er ook voor kiezen om ieder een deel van de lasten te laten betalen. De één bijvoorbeeld de hypotheek en de ander de verzekeringen, boodschappen en andere lasten. Er zijn oneindig veel verschillende oplossingen. Het is vooral aan te raden dat jullie er beiden achter staan. Is de verdeling tussen jou en je partner ongelijk omdat bijvoorbeeld jullie inkomen nogal verschilt? Dan kan het verstandig zijn om dit vast te leggen.

 

      3. Verzekeringen

Voor een koophuis zijn een aantal verzekeringen verplicht. Daarnaast zijn er nog een heleboel andere verzekeringen die je zou kunnen afsluiten. Ook deze zullen dus onder jullie gezamenlijke financiën vallen. Zodra je een huis koopt ben je verplicht om hier een opstalverzekering voor af te sluiten. Een opstalverzekering is een verzekering voor je woning wanneer er bijvoorbeeld brand uitbreekt. Je zou er toch niet aan moeten denken, dat het huis afbrandt, maar jullie elke maand nog wel de hypotheek moeten betalen. Een overlijdensrisicoverzekering is niet altijd meer verplicht, maar kan aan te raden zijn. Mocht er iets met de kostwinner in huis gebeuren, dan wordt er een deel van of de gehele hypotheek afgelost. Zo kunnen je nabestaande in de woning blijven wonen. Een aankoopmakelaar kan jullie helpen met het maken van de juiste keuzes.

Let ook op dat jullie beiden niet dezelfde verzekering al hebben lopen vanuit jullie oude situatie. Veel verzekeringen kunnen jullie samen (opnieuw) afsluiten.

 

      4. Fiscaal partnerschap

Inmiddels wonen jullie al een tijdje met veel plezier in jullie nieuwe huis. Maar dan is het tijd voor de belastingaangifte. Op het moment dat jullie samen een koophuis hebben dan is de kans heel groot dat jullie nu ook fiscale partners zijn. Dat betekend dat jullie gezamenlijk aangifte moeten doen. Verdeling van de verschillende posten over jullie beide heeft invloed op hoeveel je van de belasting terugkrijgt of moet betalen.

Dit zijn de belangrijkste punten om rekening mee te houden als je besluit te gaan samenwonen. Wanneer je deze punten vooraf hebt besproken dan kom je in de toekomst niet voor verrassingen te staan. Heb je specifieke vragen over jouw situatie? Onze aankoopmakelaar kan je daarbij helpen.