Je hoort het overal, de hypotheekrente is historisch laag. Maar jij zit vast in de hypotheek die je jaren geleden afsloot tegen een veel hogere rente. Misschien heb je je inmiddels al eens afgevraagd of je hier niet wat aan kan doen. Het kan ook zijn dat je denkt dat het voor jou niet zoveel verschil kan maken. Maar een verschil van 2% minder rente over je hypotheek van €200.000 komt neer op €4.000 per jaar. Dat kan toch maar mooi die extra week op vakantie met het hele gezin betekenen. Met de besparing moet je uiteraard nog wel de kosten compenseren die worden gemaakt om de hypotheek aan te passen.

Je bent overtuigd? Dan zijn er in basis drie verschillende oplossingen waar je aan zou kunnen denken.

Kopen en verkopen

De meest financieel aantrekkelijke keuze is om je huidige woning te verkopen en een nieuwe woning hiervoor terug te kopen. Op het moment dat je je woning verkoopt mag je namelijk (bijna altijd) volledig boetevrij aflossen. Vervolgens sluit je een nieuwe hypotheek af met een veel aantrekkelijkere rente. Zo zien we vaak dat mensen naar een duurdere/grotere woning verhuizen en een hogere hypotheek hebben, maar qua maandlasten gelijk blijven. Ook kan hier worden gekozen om een woning te kopen die al compleet af is, zodat er zelf niet meer verbouwd hoeft te worden.

Hypotheek oversluiten

De kans bestaat uiteraard dat je nog volledig tevreden bent met het huis waar je in woont. Dan heb je de keuze om in gesprek te gaan met je eigen geldverstrekker of om contact te zoeken met een andere geldverstrekker.

Bij je eigen geldverstrekker zou je kunnen denken aan rentebemiddeling en oversluiten. Bij rentebemiddeling wordt er gekeken naar de gemiddelde rente van het oude en het nieuwe met een kleine opslag. In vergelijking met oversluiten betaal je een iets hogere rente, maar je hoeft de boete niet in een keer te betalen.

Het kan uiteraard nooit kwaad om een afspraak te maken en eens te vragen welke mogelijkheden zij jou kunnen bieden. Vaak moet je een boete betalen, maar als er voor jou de mogelijkheid is om naar een veel lagere rente over te stappen dan kan je alsnog veel gaan besparen.

Vind je een andere hypotheekverstrekker waar je een betere deal kan sluiten, dan kan je ervoor kiezen om je hypotheek over te sluiten. Ook in dit geval zal je waarschijnlijk een boete moeten betalen en zijn er vaak nog extra kosten zoals een hypotheekadviseur, taxateur en notaris. 

Rente-opslag verlagen

Heb je een hypotheek zonder NHG (Nationale Hypotheek Garantie)? Wellicht kan je dan de rente-opslag verlagen. Bij een hypotheek zonder NHG zit er een opslag in de rente, die afhankelijk is van de waarde van de woning. Mocht die waarde veranderen door bijv. een stijging van de waarde of extra aflossing, dan bestaat er een kans dat de rente-opslag verlaagd kan worden met één of een aantal tienden. Misschien klinkt dat weinig, maar met een daling van 0,2% op een hypotheek van €250.000, scheelt dat bruto al €500 per jaar.

Besluit je om te aan- en verkopen, dan kan Uw Makelaar je helpen met het gehele proces. Twijfel je over wat voor jou de beste keuze is? Neem gerust contact op. Onze makelaars en hypotheekadviseurs helpen je graag verder.

Deel deze blog via: