Overbieden op een Koopwoning: Nog Steeds Noodzakelijk Eind 2023?

Dynamiek op de Woningmarkt: Is Overbieden Nog Aan de Orde?

Aan het begin van dit jaar draaide de woningmarkt op volle toeren, stegen de verkoopprijzen fors en was overbieden eerder regel dan uitzondering. Kort daarna leek de huizenmarkt te temperen na maanden van prijsdalingen, maar schijn bedriegt. “De markt is oververhit en wordt helaas steeds verhitter. Overbieden komt weer vaker voor.”

In de negen maanden tot april 2023 vertoonde de huizenmarkt een opmerkelijke prijsdaling. Daarna stegen de prijzen met 2,8%, met een gemiddelde huisprijs van €410.000. Wie in juli, augustus of september kocht, betaalde gemiddeld €422.000, een stijging van 1,7%. In de gegevens van het kadaster zien we een stijging in alle cijfers, inclusief die van overbieden. Voor ‘de pechgeneratie’ zijn huizen steeds moeilijker betaalbaar.

Factoren Achter de Stijging

Volgens de Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) zijn er meerdere redenen voor de stijgende verkoopprijzen. Het afnemende woningaanbod bij een toenemende vraag zorgt voor prijsdruk. Sterk stijgende lonen spelen ook een rol doordat men meer kan lenen, deels compenserend voor de stijgende rente en inflatie. “Ook daalt het aantal inwoners per huis.” Gezinnen worden kleiner, het aantal scheidingen neemt toe. Hoewel we meer inwoners hebben dan ooit, zijn gezinnen kleiner dan ooit. Dat betekent een grotere vraag naar huizen, momenteel zo’n 400.000 te weinig. Politieke beslissingen en migratie spelen hierin ook een rol.

Terugkeer van Overbieden

Op dit moment zien we weer een toename in overbieden: “Een paar maanden geleden moest in 25% van de gevallen echt worden overboden. Dat percentage is nu veranderd naar 35%.” Het voorspellen van wanneer overbieden noodzakelijk is, is mogelijk. Het wordt bijvoorbeeld aangeraden het bod te verhogen bij recent in de verkoop gekomen huizen met veel interesse. Ook op populaire locaties en bij kant-en-klare huizen ontkom je vaak niet aan overbieden.

Prijsklasse en Regio: Bepalend voor Overbieden

De prijsklasse en regio van een woning spelen een rol bij overbieden. “Bij betaalbare woningen voor starters is de concurrentie zo hoog dat er vrijwel altijd wordt overboden. In provinciale gebieden voor woningen onder de €500.000 is overbieden zeldzaam. In Amsterdam ligt die grens eerder op €700.000.”

Toekomstperspectief

Uitspraken over de nabije toekomst van de woningmarkt zijn lastig: “De woningmarkt is niet te voorspellen. In 2020 voorspelden alle experts een instorting, maar de prijzen stegen harder dan ooit. De stijging van de prijzen kan echter niet oneindig doorgaan.” Wat we kopers wel aanraden, is te kopen als het kan, zeker als je van plan bent langer dan 5 jaar te blijven wonen. “Dan bouw je tenminste nog waarde op.”