Optimaliseer je Maandlasten: Vraag Direct een Voorlopige Aanslag Inkomstenbelasting aan na Hypotheekafsluiting

Na het afsluiten van een hypotheek vergeten veel woningeigenaren vaak een belangrijke stap: het aanvragen van een voorlopige aanslag inkomstenbelasting. Onderzoek in opdracht van de Belastingdienst wijst uit dat vooral starters deze mogelijkheid over het hoofd zien. Ontdek hoe je door het aanvragen van een voorlopige aanslag je maandlasten kunt verlagen en belastingvoordeel kunt benutten.

Belang van Voorlopige Aanslag

Veel huiseigenaren, met name onder de 35 jaar, zijn zich niet bewust van de mogelijkheid om met een voorlopige aanslag inkomstenbelasting hun maandlasten direct te verlagen. Jacqueline Tobben van de Belastingdienst benadrukt dat bepaalde kosten, zoals hypotheekafsluitingskosten en hypotheekrente, onder voorwaarden aftrekbaar zijn in de aangifte inkomstenbelasting. Een voorlopige aanslag stelt je in staat om maandelijks al een bedrag aan belasting te betalen of te ontvangen, waardoor je je financiën beter kunt plannen.

Onderzoek Resultaten

Uit het onderzoek blijkt dat een kwart van de huiseigenaren niet op de hoogte is van de voordelen van een voorlopige aanslag. Onder starters is dit zelfs 43 procent. Opvallend is dat van de woningeigenaren zonder voorlopige aanslag, acht op de tien deze niet aanvragen na het afsluiten van de hypotheek. Bijna de helft van degenen mét een voorlopige aanslag wijzigt deze niet.

Obstakels en Wensen

Eén op de vijf woningeigenaren geeft aan moeite te hebben met het verkrijgen van een overzicht van alle benodigde regelingen voor de hypotheek. Daarnaast betreurt één op de vijf eigenaren achteraf dat ze niet eerder een voorlopige aanslag hebben aangevraagd, waardoor de maandlasten vanaf het begin lager hadden kunnen zijn.

Aanvragen van een Voorlopige Aanslag

Het aanvragen van een voorlopige aanslag is eenvoudig en kan online via belastingdienst.nl/voorlopigeaanslag. Hiermee vermijd je dat de hypotheekrenteaftrek pas bij de belastingaangifte wordt verrekend, en je het fiscale voordeel pas na afloop van het belastingjaar ontvangt.

Conclusie

Een voorlopige aanslag inkomstenbelasting is een waardevol instrument om direct je maandlasten te verlagen en belastingvoordelen te benutten. Starters en woningeigenaren, neem deze stap om financiële flexibiliteit te vergroten.