NHG-grens voor 2024 opgeschroefd naar 435.000 euro

Meer leenmogelijkheden met NHG in 2024

Als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wilt afsluiten, kun je dit jaar maximaal 405.000 euro lenen. Vanaf 2024 zal dit bedrag echter met 30.000 euro worden verhoogd, waardoor het voor een bredere groep huizenkopers toegankelijk wordt om zich te beschermen tegen financiële tegenvallers. Maar hoe werkt de NHG-hypotheek precies en wat ligt er ten grondslag aan deze aanzienlijke verhoging?

Stijging van de NHG-grens

Jaarlijks wordt de NHG-grens opnieuw vastgesteld op basis van de ontwikkeling van woningprijzen in de afgelopen 27 maanden. In 2024 zal de NHG-grens aanzienlijk omhoog gaan, ondanks de recente daling van huizenprijzen gedurende het afgelopen jaar, zoals gerapporteerd door het CBS.

Toegankelijkheid voor diverse kopers

Hugo de Jonge, demissionair minister van Binnenlandse Zaken en verantwoordelijk voor de woningmarkt, rechtvaardigt deze verhoging in een brief aan de Tweede Kamer. Hij verklaart: “Door de verhoging van de NHG-grens blijft een hypotheek met NHG toegankelijk voor veel potentiële woningeigenaren.” Het doel is om de Nationale Hypotheek Garantie vooral beschikbaar te houden voor veel huizenkopers, met name voor starters.

Ruimte voor financiële ademruimte

Met een gemiddelde aankoopprijs van 422.000 euro voor een bestaande woning in september, biedt een NHG-grens van 435.000 euro ruimte voor financiële ademruimte. Dit is vooral belangrijk voor degenen die van plan zijn hun nieuwe woning te verduurzamen. Voor deze kopers ligt de NHG-grens zelfs hoger, op maximaal 462.100 euro.

Bescherming tegen restschuld

Maar waarom zou je kiezen voor een NHG-hypotheek? De Nationale Hypotheek Garantie fungeert als een vangnet voor huiseigenaren die hun woonlasten niet meer kunnen dragen als gevolg van gebeurtenissen zoals een scheiding, arbeidsongeschiktheid of overlijden. Dankzij de NHG loop je geen risico op een restschuld bij een gedwongen verkoop.

Eenmalige investering: Borgtochtprovisie

Deze financiële bescherming gaat gepaard met een initiële investering. Wanneer je een NHG-hypotheek afsluit, betaal je een eenmalige borgtochtprovisie, die een klein percentage is van het totale leenbedrag. In 2023 en 2024 bedraagt deze provisie 0,6%, wat gelijk blijft. Bovendien kun je profiteren van een lagere hypotheekrente, aangezien de geldverstrekker minder risico loopt met jouw NHG-lening.

Deskundig advies voor jouw situatie

Ben je geïnteresseerd in een NHG-hypotheek? Laat ons deskundige team je adviseren over de meest voordelige lening voor jouw financiële situatie!