Minder Kantoren getransformeerd tot Woningen, Verandering Verwacht in 2025

Afname van Kantooromzettingen

In het afgelopen jaar zijn aanzienlijk minder kantoren omgebouwd tot nieuwe woningen. Het totale aantal panden dat transformeerde tot woning daalde voor het eerst sinds 2015 tot onder de 10.000. Paul Kersten van het expertteam woningbouw van RVO benadrukt dat de kantoorleegstand een dalende trend vertoont. Het gemakkelijke werk is echter al gedaan; nu blijven vooral lastiger te transformeren commerciƫle vastgoedobjecten over.

Uitdagingen bij Commercieel Vastgoed

“Wat momenteel leegstaat,” zegt Kersten, “betreft voornamelijk het moeilijkere segment, waaronder kantoren op bedrijventerreinen.” Volgens Kersten zijn deze lastiger om te transformeren tot woningen, omdat de omgeving dan grondig moet worden aangepast – denk aan de aanleg van groenvoorzieningen, fietspaden en andere voorzieningen. Hij benadrukt echter dat de daling ‘licht’ is; het blijft relatief stabiel.

Keuzes in de Markt en Maatschappelijk Vastgoed

Een andere reden voor de vertraging in transformaties is de markt zelf. “Vanwege de hoge woningnood kiest de markt ervoor om ook sloop en nieuwbouw te plegen om op die manier woningen te realiseren,” merkt Kersten op. Deze marktinterventie wordt echter niet weerspiegeld in de transformatiecijfers.

Kersten signaleert daarentegen een stijging in maatschappelijk vastgoed, voornamelijk in handen van gemeenten. ‘Daar zie je een stijging van tien procent.’ Deze stijging komt voort uit urgentie: er moet snel huisvesting worden gevonden, waardoor de focus ligt op kleinschalige transformatieprojecten.

Toekomstverwachting en Energiemarkt

Het gedrag van de transformatiemarkt blijft volgens Kersten onvoorspelbaar. Hij benadrukt dat de ‘massale teruggave van kantoorruimte en detailhandelsruimte door thuiswerken en thuisbezorgen’ niet volledig is uitgekomen. Wat hij wel durft te voorspellen, is een toenemende strengheid van energiewetgeving vanaf 2025. “Daardoor wordt verwacht dat er vanaf 2025 extra transformaties of sloop-nieuwbouw zullen plaatsvinden. Want die kantoren mogen niet meer verhuurd worden.”

Met de aanstaande strengere energiewetgeving lijkt 2025 een keerpunt te worden voor transformatieprojecten, waarbij de nadruk zal liggen op duurzaamheid en energie-efficiƫntie.