Je wilt een leuk huis kopen en je hebt je oog op één laten vallen. Maar dan hoor je dat er asbest in de woning zit. Wat moet je doen? Van de koop afzien? Of kan je dit gewoon negeren?

Met deze blog hopen we je wat op weg te helpen en deze lastige vraag voor je te beantwoorden.

Sinds 1 juli 1993 mag asbest in geen enkele vorm worden gebruikt of hergebruikt. Dus is jouw droomwoning van voor die datum dan bestaat er een kans dat het is gebruikt.

Maar wat is asbest nou eigenlijk? Asbest is een vezel die in verschillende samenstellingen werd gebruikt. Het heeft namelijk veel goede eigenschappen. Het is sterk, ligt, slijtvast, isolerend, goedkoop en brandwerend. Door de populariteit van het materiaal werden sommige mensen veelvuldig aan vrijkomende vezels blootgesteld. Wanneer je veel vezels inademt, bijvoorbeeld omdat je er dagelijks mee werkt, is de kans groot dat je hierdoor een asbest ziekte oploopt.

Een huis kopen waar asbest in verwerkt is kan in principe weinig kwaad. Zolang je van het materiaal afblijft komen er geen vezels vrij en hoef je je geen zorgen te maken over jouw gezondheid en dat van je geliefden. Soms kan het juist veiliger zijn om het te laten zitten. Wanneer je het weghaalt, kunnen er namelijk vezels vrijkomen.

Toch is het goed om te weten in welke mate en waar er in de woning asbest is gebruikt. Ga je zelf klussen in de woning dan is het goed om te weten dat je met bepaalde stukken voorzichtig omgaat. Ga je het verwijderen dan moet je goed weten hoe je het materiaal behandeld en hoe en waar je het asbest vervolgens kan inleveren. Neem ook contact op met de gemeente. Er geldt namelijk een meldingsplicht voor het verwijderen van asbest.

Daarnaast kan je door nieuwe wet en regelgeving worden verplicht om het asbest uit de woning te verwijderen. Is het veel en moet het professioneel worden aangepakt dan kan hier een behoorlijk prijskaartje aan hangen. Op het moment van schrijven staat er nog niets vast. Maar dat de regels er gaan komen is zeer waarschijnlijk. Daar staat dan wel weer tegenover dat de overheid wil motiveren dat men asbest uit de woning verwijderd. Daarom is er een subsidiepotje waar je mogelijk aanspraak op kan maken.

Dus in het kort

Het is niet gevaarlijk om een woning te kopen waarin asbest is verwerkt. Maar het is wel belangrijk om rekening te houden met kosten voor het (verplicht) verwijderen van asbest uit de woning. Ook is het prettig om te weten waar de asbest in de woning verwerkt zit. Laat je dus voor de koop goed informeren door een onafhankelijk bouwkundig inspecteur.