Het Belang van een Hypotheekverklaring bij Woningaankoop

Bij het aanschaffen van een nieuwbouw- of bestaande woning komt er veel op je af. Een steeds vaker voorkomende vereiste bij inschrijvingen voor deze woningen is een hypotheekverklaring. Maar waarvoor dient deze verklaring nu precies? In dit artikel duiken we dieper in op het doel en de betekenis van een hypotheekverklaring.

Wat is een Hypotheekverklaring?

Een hypotheekverklaring, ook bekend als hypotheekcertificaat, wordt verstrekt door een financieel (hypotheek)adviseur na een vrijblijvend hypotheekgesprek. Tijdens dit gesprek analyseert de adviseur de financiële mogelijkheden voor het aankopen van een (nieuwbouw)woning. Hierbij wordt gekeken naar diverse hypotheekvormen, actuele rentetarieven, voorwaarden, eigen middelen en maandelijkse lasten. Het voordeel van een onafhankelijke adviseur, zoals Uw Makelaar, is het vermogen om bij meerdere aanbieders te vergelijken en zo de beste optie voor de klant te vinden.

Hoe Wordt Een Hypotheekverklaring Verkregen?

Zodra je jouw droomwoning hebt gevonden, volgt opnieuw contact met de adviseur. Een nieuwe berekening wordt gemaakt om te verifiëren of je de beoogde woning daadwerkelijk kunt financieren. Bij een positief resultaat ontvang je van de hypotheekadviseur een hypotheekverklaring, specifiek berekend voor de woning waarin je geïnteresseerd bent. Belangrijk is te benadrukken dat deze verklaring onder voorbehoud is van wijzigingen in je persoonlijke en financiële situatie.

Hypotheekverklaring bij Bestaande Woning

Voor een bestaande woning verklaart de hypotheekadviseur in het certificaat dat de potentiële koper de financiële middelen heeft en de lasten kan dragen, inclusief de koopsom en bijkomende kosten. Tevens wordt aangegeven dat eventuele verbouwingen en investeringen in energiebesparende voorzieningen haalbaar zijn. Dit geeft verkopers de geruststelling dat de lasten gedragen kunnen worden en de verkoop hoogstwaarschijnlijk doorgang kan vinden.

Hypotheekverklaring bij Nieuwbouw

Voor verkopende makelaars en projectontwikkelaars is het overhandigen van een hypotheekcertificaat een waardevolle stap. De verklaring versnelt het verkoopproces van het gehele nieuwbouwproject en vermindert de onzekerheid over de doorgang van de koop. Het stelt hen in staat sneller te beginnen met bouwen. In het certificaat voor nieuwbouw verklaart de hypotheekadviseur dat de potentiële koper de middelen heeft om de woning vrij op naam te verwerven. Ook wordt aangegeven welke extra kosten, zoals keuken, badkamer, vloeren en eventuele uitbreidingen, haalbaar zijn.

Het Voordeel van een Hypotheekcertificaat

Voor de verkopende partij, of het nu een particulier is bij een bestaande woning of een makelaar en projectontwikkelaar bij een nieuwbouwproject, is een hypotheekcertificaat een blijk van zekerheid. Het geeft aan dat je de woning financieel aankunt, waardoor je een betere positie hebt ten opzichte van andere potentiële kopers zonder hypotheekverklaring.

Conclusie

De hypotheekverklaring speelt een cruciale rol in het koopproces van een woning, of het nu gaat om bestaande bouw of nieuwbouw. Het biedt niet alleen zekerheid aan verkopers en projectontwikkelaars, maar plaatst jou, als potentiële koper, in een gunstige positie op de competitieve woningmarkt.