Je huis voldoet niet meer, dus je wilt iets nieuws gaan kopen. Maar hoe pak je dit aan in deze tijd? Misschien vraag je je wel af of je beter eerst je woning kan verkopen voor je op zoek gaat naar iets nieuws.

Dat is niet verstandig in deze tijd. Het kan namelijk erg lang duren voordat je een nieuwe woning hebt gevonden en kan betrekken. Op het moment dat er krapte is op de woningmarkt en de huizen als zoete broodjes over de toonbank gaan kan het zomaar gebeuren dat die perfecte woning aan je neus voorbij gaat. 

Het vinden van de juiste woning en het overeenkomen van een bod kan op dit moment erg lang duren. Ga dus eerst op zoek en pas als jouw bod geaccepteerd is en je het voorlopig koopcontract hebt getekend zet je je huidige woning in de verkoop. De kans is groot dat deze zo verkocht is. 

Uiteraard kan het geen kwaad om alvast wat punten m.b.t. je eigen woning in kaart te brengen. Zo kan je alvast een makelaar uitnodigen voor een gratis waardebepaling. Hiermee breng je de geschatte opbrengst van jouw woning in kaart en weet je ongeveer hoeveel overwaarde je op de woning hebt. Eventueel kan jouw woning al in de stille verkoop worden geplaatst. Hiermee staat alles al klaar om direct van start te kunnen gaan, wanneer jij een nieuwe woning heb gevonden.

Uiteraard brengt dit wel een risico met zich mee. Het kan je op deze manier gebeuren dat je tijdelijk twee woningen in je bezit hebt. Normaal gesproken maak je gebruik van de overwaarde van je oude woning om een nieuwe, duurdere woning te kunnen kopen. Zolang dat geld nog vast zit in je oude woning kan je dit niet gebruiken voor je nieuwe woning.

Gelukkig bestaat hiervoor een overbruggingshypotheek. De rente die je hiervoor betaald is hoger dan je reguliere hypotheek. Houdt er dus rekening mee dat je woonlasten dus tijdelijk veel hoger zijn. Je hebt dan in totaal drie hypotheken. Maar in een tijd als deze dat woningen heel snel verkocht worden kan je verwachten dat je niet meer dan twee maanden in deze situatie zal zitten. Dit zou je zelf nog kunnen sturen, door af te spreken om snel te passeren nadat jij de sleutel hebt ontvangen van jouw nieuwe huis. 

Het kan zijn dat je je afvraagt wat er zou gebeuren als je nu eerst zou verkopen. De kans is dan groot dat je in korte tijd je woning hebt verkocht, terwijl je nog niets nieuws hebt gevonden. De nieuwe eigenaren willen vaak niet maanden wachten op de sleutel, dus dan kan het betekenen dat je op zoek moet naar een huurhuis en die zijn erg moeilijk te vinden, ook op die markt is er een groot tekort. Dat je je spullen ergens moet gaan opslaan. Naast een hoop extra kosten dus ook een hoop extra gedoe. Iets wat je dus liever wilt voorkomen.

Zijn er nog vragen? Neem dan gerust even contact met ons op!

Deel deze blog via: