Fiscale Eindejaarstips 2023: Optimaliseer je Financiën met 12 Slimme Strategieën

Het einde van 2023 nadert, en dit is het ideale moment om je financiële situatie te optimaliseren en te ontdekken waar je geld kunt besparen. Hier zijn handige fiscale eindejaarstips om je te helpen.

1. Doe Snel een Belastingvrije Schenking

Overweeg een belastingvrije schenking aan je kind of andere begunstigde om je vermogen te verminderen en erfbelasting te besparen. Let op de fiscale grenzen voor schenkingsvrijstellingen.

2. Bundel of Spreid Giften aan Goede Doelen

Combineer of verdeel je giften aan goede doelen om belastingaftrek te maximaliseren. Let op drempels en maximaliseer de aftrekbaarheid.

3. Voeg Zorgkosten Samen en Plan Slim

Combineer zorgkosten die niet worden vergoed en houd rekening met inkomensafhankelijke drempels. Plan behandelingen slim om drempelbedragen te bereiken.

4. Betaal Hypotheekrente Vooruit

Overweeg het vooruitbetalen van hypotheekrente, vooral als je in de hoogste belastingschijf valt. Houd rekening met de maximale vooruitbetalingstermijn en bespreek dit met je geldverstrekker.

5. Los Extra Af op de Hypotheek

Gebruik spaargeld om extra af te lossen op je hypotheek, vooral op het aflossingsvrije deel, voor rentevoordeel en lagere maandlasten.

6. Timing bij Koop of Verkoop van Woning

Denk goed na over het tijdstip van de overdracht bij het kopen of verkopen van een huis, en let op de hogere kostengrens voor NHG-verzekering in 2024.

7. Wacht als Starter op de Woningmarkt

Starters tot 35 jaar kunnen overwegen de aankoop van een huis uit te stellen tot na 1 januari voor een hogere vrijstelling van overdrachtsbelasting. Deze vrijstellen is in 2023 €440.000, maar zal in 2024 worden verhoogd naar €510.000.

8. Doe Op Tijd een Storting voor Lijfrente

Maak gebruik van de verhoogde fiscale ruimte voor lijfrente-inleg en stort uiterlijk op 31 december voor belastingvoordeel.

9. Maak Gebruik van Belastingmiddeling

Overweeg belastingmiddeling als je inkomsten variëren. Dit kan tot en met 2024, dus dien tijdig een middelingsverzoek in.

10. Verreken Periodiek bij Huwelijkse Voorwaarden

Kom je periodieke verrekenafspraken in huwelijkse voorwaarden na om problemen bij scheiding of overlijden te voorkomen.

11. Controleer je Energiecontract

Kijk voor het prijsplafond op energie verdwijnt (1 januari 2024) of overstappen naar een goedkopere energieleverancier voordelig is.

12. Vraag een Voorlopige Aanslag aan

Controleer of je persoonlijke situatie is veranderd en vraag tijdig een voorlopige aanslag aan om verrassingen bij de definitieve aanslag te voorkomen.
Door deze slimme fiscale strategieën toe te passen, kun je het maximale uit je financiën halen voor het einde van 2023.