Je bent aan het rondkijken voor een nieuwe woning en het is je opgevallen dat er bij die woningen energielabels worden getoond. Maar wat houd dat precies in? En moet je daar zelf iets mee doen?

Het energielabel is in Europees verband ingevoerd om kopers en huurders een inzicht te geven in het energieverbruik van de woning die ze eventueel willen gaan kopen of huren. Heeft de woning label A dan is het zeer energiezuinig, heeft het label G dan is de woning niet energiezuinig.

Als koper of huurder van een woning kan je dus aan de hand van het label inschatten hoe hoog of laag het energieverbruik van de beoogde woning zal zijn. Uiteraard is het werkelijk verbruik van nog een aantal andere factoren afhankelijk, zoals de grootte van de ruimtes, je persoonlijke situatie en je persoonlijke voorkeuren.

Heb je een woning die je gaat verhuren of verkopen dan ben je dus verplicht om een label te hebben voor je woning.

Alle woningen hebben een voorlopig label gekregen, deze is volledig gebaseerd op de originele bouw van de woning. Zijn er in de tussentijd dingen aangepast aan de woning dan is dit niet meegenomen in het voorlopig label. Tot en met 2020 kan je gemakkelijk een definitief label voor je woning krijgen. Met behulp van je Digid vul je een vragenformulier online in en dan wordt er op afstand beoordeeld welk label de woning krijgt.

Vanaf 2021 gaan naar alle waarschijnlijkheid de regels voor het verkrijgen van het label veranderen. Een inspecteur zal de woning komen bekijken en de woning een label toekennen. De kosten voor het verkrijgen van een label zal vele malen hoger zijn. In 2020 kost het ongeveer € 5 – € 10 om een energielabel aan te vragen. De kosten in 2021 zullen velen malen hoger liggen en kunnen uitkomen rond de € 200. Een energielabel is 10 jaar geldig, dus mocht u eraan denken om te verhuizen? Vraag je energielabel dan nog aan in 2020 om kosten te besparen.

Heb je vragen over een het verkopen of verhuren van je woning en wat het energielabel daarvoor invloed op heeft. Of wil je meer weten van het energielabel van een woning die je te koop ziet staan. Neem dan contact op met Uw Makelaar.